1. Badania terenowe nad skutecznością przeciwnowotworową suplementu diety na bazie papryczek habanero u małych psów z guzami gruczołu sutkowego.
2. Clinical assessment of the anti-cancer activity of the capsaicin-containing habanero pepper extract in dogs: a preliminary study.
3. “Ocena działania przeciwnowotworowego ekstraktu z papryczek habanero, zawierającego kapsaicynę, w stosunku do wybranych linii komórek nowotworowych psów – in vitro.” – WETERYNARIA 7-8/2016
4. Stosowanie Capsomasolu u psów z rozsianymi guzami w jamie brzusznej (wątroba, śledziona).
5. Ekstrakt Capsomasolu® wywołuje apoptozę komórek nowotworowych linii D17 i DAN, które znajdowane są w nowotworach kości oraz tkanek miękkich m.in. płuc, wątroby, gruczołu sutkowego. Wyniki stwierdzone na podstawie badań in vitro prowadzonych na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej UP w Lublinie.
6. „Kapsaicyna – alternatywa w leczeniu nowotworów?”– WETERYNARIA 12/2015
7. Badania in vivo skuteczności Capsomasolu® u psów w przypadkach własnych opisane w artykule: “Przydatność kapsaicyny w leczeniu nowotworów u psów“ Weterynaria w Praktyce 9/2015
8. Badanie poziomu bezpieczeństwa farmakologicznego kapsaicyny, prowadzone na Wydziale Weterynarii UP w Lublinie: “Ocena wpływu owocu habanero (Capsicum chinense Jacq.) na stan błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz narządy miąższowe u szczurów“ Journal Of Physiology And Pharmacology 2015, 66, 2, 259-265