Kapsaicyna

Jednym z głównych składników preparatu jest KAPSAICYNA, pozyskiwana z pomarańczowej odmiany papryki habanero. Sprowadzana jest z Ameryki Południowej i należy do najbardziej pikantnych papryk na świecie (osiąga 100.000-350.000 jednostek ostrości w skali Scoville’).

Kapsaicyna wykazuje właściwości antyrakowe i silne działanie odżywcze i wzmacniające organizm, co zostało potwierdzone badaniami naukowymi.

Właściwości antyrakowe tej substancji potwierdzono w przypadku gruczolakoraka okrężnicy, raka gruczołu krokowego, niedrobnokomórkowego raka płuc, raka żołądka, sutka, i trzustki oraz białaczki i glejaka (1,3,4,6). Lista ta pozostaje nadal otwarta.

Wpływ zawartej w papryce habanero kapsaicyny na guz nowotworowy objawia się zahamowaniem wzrostu lub zmniejszeniem rozmiarów guza. Jest on wielokierunkowy i uwarunkowany istnieniem kilku efektów biologicznych (2,5). Jednym z nich jest stymulacja apoptozy komórek nowotworowych czyli ich tzw. programowanej śmierci. Innym jest działanie przeciwzapalne, które doprowadza do zmniejszenia ukrwienia, a co za tym idzie odżywienia guza nowotworowego. Kolejnym ważnym zjawiskiem jest obniżanie wydzielania VEGF czyli czynnika wzrostu śródbłonka, który odpowiada za powstawanie naczyń krwionośnych np. we wzrastającym guzie sutka. Doprowadza to do skutku podobnego jak w przypadku działania przeciwzapalnego.

1. Brown KC, Witte TR, Hardman WE, Luo H, Chen YC, Carpenter AB, et al. Capsaicin displays anti-proliferative activity against human small cell lung cancer in cell culture and nude mice models via the E2F pathway. PloS ONE 2010; 5: 1-15.
2. Demirbilek SM, Ersoy O, Demirbilek S, Karaman A, Gürbüz N, Bayraktar N, et al. Small-dose capsaicin reduces systemic inflammatory responses in septic rats. Anesth Analg 2004; 99: 1501–7
3. Gil YG, Kang MK. Capsaicin induces apoptosis and terminal differentiation in human glioma A172 cells. Life Sci 2008; 82: 997–1003.
4. Jankovic B, Loblaw AD, Nam R. Capsaicin may slow PSA doubling time: case report and literature review. Urol Assoc J 2010; 4: 9–11.
5. Jeong-Ki M, Kyu-Yeon H, Eok-Cheon K, Young-Myeong K, Sae-Won L, Ok-Hee, et al. Capsaicin inhibits in vitro and in vivo angiogenesis. Cancer Res January 2004; 6: 644-51.
6. Tsou MF, Lu HF, Chen SC, Wu LT, Chen YS, Kuo HM, et al. Involvement of Bax, Bcl-2, Ca2+ and caspase-3 in capsaicin-induced apoptosis of human leukemia HL-60 cells. Anticancer Res 2006; 26: 1965–71.

Pierzga pszczela    Pierzga pszczela

Preparat jest bogaty w pierzgę pszczelą, która jest cennym uzupełnieniem działającej przeciwnowotworowo papryki habanero(1) i wzmacnia organizm wyniszczony chorobą.

Pierzga jest przetworzonym pyłkiem roślin i stanowi naturalny pokarm pszczół. Powstaje ona w procesie fermentacji i zawiera szereg wysoko przyswajalnych składników odżywczych, do których należą głównie aminokwasy, witaminy, minerały, enzymy i kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy. W pierzdze znajduje się ponad 40 biopierwiastków.

Uboga jest w węglowodany, które sprzyjają wzrostowi guzów nowotworowych. Poprzez zawartość tylko prostych składników, pierzga praktycznie nie wykazuje właściwości uczulających, a wręcz ogranicza wydzielanie histaminy(2).

Wpływa na różnorodne funkcje biologiczne, które przyczyniają się do walki z chorobą nowotworową, czy też jej przeciwdziałania (3,4). Odtruwanie, wymiatanie wolnych rodników, regulacja rytmu dobowego i funkcji hormonalnych, stabilizacja procesów metabolicznych, poziomu glukozy we krwi oraz apetytu, co bezpośrednio wpływa na usprawnienie funkcjonowania układu odpornościowego. Pierzga zawarta w preparacie Capsomasol® pochodzi z Roztocza, jednego z najczystszych zakątków Polski, a unikalna technologia obróbki zapewnia jej najlepsze właściwości odżywcze.

1.Furusawa E, Chou SC, Hirazumi A, Melera A: Antitumor potential of pollen extract on Lewis lung carcinoma implanted intraperitoneally in syngenic mice. Phytother Res 1995; 9: 255-9.
2. Middleton C, Drzewiecki G, Krishnarao D: Quercetin: an inhibitor of antigen-induced human basophil histamine release,” J Immunol 1981; 127: 546-50.
3. Nagai T, Nagashima T, Suzuki N, Inoue R: Antioxidant activity and angiotensin I-converting enzyme inhibition by enzymatic hydrolysates from bee bread. Z Naturforsch C. 2005; 60: 133-8.
4. Robinson W: Bee Pollen Arrests Cancerous Tumors in Mice. J N C I 1948; 10: 119-23.