Bezpieczeństwo

Preparat dostępny w postaci kapsułek zapewniających ochronę przed bardzo ostrym smakiem papryki.

Proponowane dawki preparatu są całkowicie bezpieczne dla psów i mieszczą się w przedziale od 0,025 do 0,08g suchej masy owocu papryki habanero/kg masy ciała dziennie, w co najmniej 2 dawkach podzielonych. Gwarantują one zarazem dostarczanie organizmowi takiej dawki kapsaicyny, która zapewni działanie przeciwnowotworowe na najwyższym poziomie. Ryzyko pojawienia się jakichkolwiek skutków ubocznych jest znikome.

 

ico_piespapryka    Pies i papryka

Papryka habanero jest całkowicie bezpieczna dla stosowania u psów. Po podaniu doustnym psu, kapsaicyna wchłania się w dużym stopniu, bo aż w 94%, i już po 1 godzinie osiąga maksymalne stężenie we krwi (8, 5). Aż w 6,3% wydalana jest w niezmienionej postaci z kałem, co w pierwszych dniach spożywania ostrej papryki może dawać uczucie pieczenia odbytu podczas defekacji (8). Kapsaicynoidy podawane u psów dożylnie w dużych dawkach wykazują jedynie nieznaczny obwodowy wpływ na układ sercowo-naczyniowy, są eliminowane szybko z ustroju i w minimalnym stopniu obciążają narządy wewnętrzne (3, 9).

W żywieniu człowieka panuje ogólna zasada unikania ostrych przypraw w trosce o stan błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ostatnie badania dotyczące ludzi i zwierząt przeczą tym stereotypom. Przewlekłe spożywanie przez psy niewielkich dawek papryki, zwłaszcza w trakcie lub bezpośrednio po posiłku minimalizuje zupełnie ryzyko wystąpienia zmian w obrębie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Nieznaczne uszkodzenie nabłonka jelitowego możliwe jest na skutek spożywania ponad 10% dodatku papryki do diety, lecz w przypadku ilości poniżej 2% nie stwierdza się już żadnych zmian (1, 4). Zauważono, że wyciąg z owoców papryki Capsicumannum powoduje tylko niewielki wzrost wydzielania gruczołów żołądka (6), zaś kapsaicyna podana psom dożołądkowo dodatkowo pobudza skurcze dalszych odcinków przewodu pokarmowego, poprawiając pracę jelit (7).

1. al-Qarawi AA, Adam SE. Effects of red chilli (Capsicum frutescens L) on rats. Vet Hum Toxicol 1999; 41: 293-5.
2. Chanda S, Bashir M, Babbar S, Koganti A, Bley K. In vitro hepatic and skin metabolism of capsaicin. Drug Metab Dispos 2008; 36: 670-5.
3. Chanda S, Mould A, Esmail A, Bley K. Toxicity studies with pure trans-capsaicin delivered to dogs via intravenous administration. Regul Toxicol Pharmacol 2005; 43: 66-75.
4. Kanki K, Nishikawa A, Furukawa F, Kitamura Y, Imazawa T, Umemura T, Hirose M. A 13-week subchronic toxicity study of paprika color in F344 rats. Food Chem Toxicol 2003; 41: 1337-43.
5. Kawada T, Suzuki T, Takahashi M, Iwai K. Gastrointestinal absorption and metabolism of capsaicin and dihydrocapsaicin in rats. Toxicol Appl Pharmacol 1984; 72: 449-56.
6. Lille, J. de & Ramirez, E: Pharmacodynamicaction of the active principle of chille (Capsicum annum L.). Chem Abstr 1935; 29: 4836.
7. Shibata C, Sasaki I, Naito H, Ueno T, Matsuno S. Intragastric capsaicin stimulates motility of upper gut and proximal colon via distinct pathways in conscious dogs. Dig Dis Sci 1999; 44: 1083-9.
8. Suresh D, Srinivasan K. Tissue distribution & elimination of capsaicin, piperine & curcumin following oral intake in rats. Indian J Med Res 2010; 131: 682-91. 9
9. Toda N, Usui H, Nishino N, Fujiwara M. Cardiovascular effects of capsaicin in dogs and rabbits . JPET 1972;181: 512-21. 3